SOCCA

Mūsų partneriai:

2016-12-02

Lietuviškas pėdsakas Airijos minifutbole

Gausios lietuvių emigrantų bendruomenės Didžiojoje Britanijoje kuria savo mėgėjiškas krepšinio lygas. O štai mūsų mažojo futbolo entuziastai Airijos sostinėje Dubline subūrė komandą, pavadino ją "Baltic United" ir varžosi vietinėse minifutbolo pirmenybėse.

Ištakos

"Baltic United" klubas yra gana jaunas, netrukus minėsiantis tik trečiąjį savo gimtadienį.

Viskas prasidėjo 2014 metų sausio 5 dieną. Tuomet futbolui neabejingi Juranas Moskaliovas ir Marius Majauskas susidomėjo Dubline rengtu vienadieniu futbolo turnyru, kuris vyko formatu 5x5.

Abu greitai surinko komandą ir kadangi joje lietuviams talkino broliai latviai, pavadino ją simboliniu "Baltic United" vardu.

"Kartą Dubline sutikau savo gimtainį Marių Majauską, su kuriuo kartu Lietuvoje baigėme tą pačią vidurinę mokyklą bei žaidėme futbolą. Iki tos dienos lemtingo susitikimo su Mariumi nesimatėme apie 13 metų. Po tiek laiko susikirtus mūsų keliams vėl prisiminėme senus gerus laikus ir tai, kas mus vienijo - žinoma, tai buvo futbolas. Matyt, mes sutinkame žmones tam tikru laiku, ir nė minutę anksčiau tam, kad jie pakeistų mūsų likimus ir planus. Taip mums nutiko su Mariumi, futbolas tapo bendru mūsų tikslu ir planu. Prireikė beveik vienų metų, kad išpildytume bendrą norą - suburti savo komandą", - prisiminė J.Moskaliovas.

Jungtinė baltų komanda pasirodė ne iš kelmo spirta ir minėtą turnyrą laimėjo.

"Tapus turnyro nugalėtojais neliko nieko kito, kaip žaisti toliau. Ši pergalė ir pastūmėjo mus tolesniam komandos egzistavimui", - šyptelėjo vienas klubo įkūrėjų.

Netrukus baltai nėrė į airiškas minifutbolo kovas.

Sudėtis

Laikui bėgant, "Baltic United" gretos plėtėsi, o per tris dešimtis žaidėjų turinčios komandos paraiškoje atsirado įvairių tautybių futbolininkai.

"Komandoje vyrauja lietuviai. Taip pat šiuo metu turime latvį, ukrainietį, vengrą ir portugalą", - vardino J.Moskaliovas.

Jis pats lankė futbolo mokyklą Klaipėdoje, yra žaidęs Gargždų "Bangos" komandoje, vėliau rungtyniavo Vokietijoje. Jurano vaikystės draugas M.Majauskas - taip pat Klaipėdos futbolo mokyklos auklėtinis. Jis buvo labai talentingas savo kartos žaidėjas, atstovavo Lietuvos jaunių rinktinei, žaidė tuometinėje Klaipėdos "Sirijaus" komandoje.

Vyriausias klubo narys, "Baltic United" vartininkas Nauris Kalinauskas, kaip ir dera, reprezentuoja garsiąją Alytaus vartininkų mokyklą. Dar trys klubo žaidėjai anksčiau rungtyniavo "Šilutės" komandoje.

Jaunesnieji ekipos nariai taip pat "ragavę" didžiojo futbolo skonio. Maksimas Šaliapinas žaidė Liepojos "Metalurgs" komandoje, Erikas Žilinskas - Klaipėdos "Atlante", o Edvinas Stonkus atstovavo legendinei Kybartų "Sveikatai".

Palaikymas

"Baltic United" šiuo metu rungtyniauja Dublino regiono minifutbolo lygoje "Elite F7". Ten nuolat būna tarp lyderių - per tris sezonus du kartus tapo nugalėtojais ir kartą užėmė trečiąją vietą.

Nors ir yra mėgėjai, kiekvieną savaitę jie rengia po dvi treniruotes.

Lietuviškas klubas daugiausiai verčiasi iš savo paties kišenės, o smulkūs rėmėjai aprūpina sportinėmis aprangomis.

"Baltic United" futbolininkai Dubline nesijaučia vieniši - juos visuomet palaiko gausus tautiečių sirgalių būrys.

"Dublino lietuvių bendruomenė gana nemaža, todėl jai esame gerai žinomi. Tautiečiai gausiai mus palaiko. Minifutbolas čia gana populiarus. O jį stengiames dar labiau reklamuoti patys, rengiame įvairius vienadienius labdaringus turnyrus", - pasakojo J.Moskaliovas.

Įdomu, kad Airijos ir Lietuvos minifutbolo lygis yra labai panašus. EMF reitinge Airija žengia 28-oje pozicijoje, Lietuva yra 29-oji.


Alytus Kaunas Klaipėda Marijampolė Panevėžys Šiauliai Tauragė Telšiai Utena Vilnius

Išsirinkite apskritį


Šalių reitingai

ŠalisTaškai
1.Kazachstanas

1

2.Brazilija

1

3.Lenkija

1

4.Meksika

1

5.Vokietija

1

6.Graikija

1

7.Ukraina

1

8.Kroatija

1

9.Slovėnija

1

10.Jungtinės Valstijos

1

Žiurėti visus>>>

Mūsų partneriai:

© Lietuvos mažojo futbolo asociacija