SOCCA

Mūsų partneriai:

2018-08-05

Lietuva – pirmą kartą istorijoje triumfavo Baltijos mažojo futbolo taurėje!

Šeštadienį Alytaus miesto centriniame stadione prasidėjo dviejų dienų futbolo šventė – Baltijos mažojo futbolo taurės turnyras. Šiose pirmenybėse dėl stipriausio Baltijos regiono klubo vardo kovoja dešimt klubų – po keturis iš Lietuvos ir Latvijos bei du iš Estijos. Šią kovą visos ekipos pratęs ir šiandien, tačiau jau vakar paaiškėjo stipriausia šių metų rinktinė ir ja pirmą kartą istorijoje tapo Lietuva!


Lietuvos mažojo futbolo asociacijos rinktinė, treniruojama legendinio Vilniaus „Žalgirio“ futbolininko Stanislovo Danisevičiaus, sugebėjo 1:0 pranokti Estijos mažojo futbolo rinktinę, o su Latvija sužaidė lygiosiomis 0:0. To užteko, kad Lietuvos mažojo futbolo rinktinė su 4 taškais finišuotų pirmoje vietoje, kadangi Estijos ir Latvijos dvikovą 2:0 laimėjo estai. 


Būtent Estijos rinktinė su 3 taškais liko antroje vietoje, o Latvijos mažojo futbolo rinktinė, po lygiųjų su lietuviais, liko su vienu tašku ir užėmė trečią vietą.


Garbingi svečiai

 

Baltijos mažojo futbolo taurės turnyro pradžią pažymėjo iškilminga atidarymo ceremonija, kurioje apsilankė Alytaus miesto meras Vytautas Grigaravičius. Po trijų rinktinių ir visų dešimties komandų parado Alytaus vadovas tarė turnyro atidarymo žodį ir pasidžiaugė, kad mažasis futbolas aplankė puikų Alytaus stadioną bei visoms komandos palinkėjo sėkmės.


Baltijos mažojo futbolo taurės atidarymo ceremonija:


 



Tuo metu uždarymo ceremonijoje dalyvavo Lietuvos futbolo legenda Valdas Ivanauskas. Itin garsus buvęs Lietuvos futbolininkas pasveikino visų trijų Baltijos šalių rinktines, užkabino žaidėjams medalius ir įteikė nugalėtojų taurę Lietuvos mažojo futbolo rinktinei.


Pakalbintas V. Ivanauskas džiaugėsi tokiu istoriniu Lietuvos mažojo futbolo rinktinės triumfu bei įžvelgė puikų S. Danisevičiaus įdirbį. Trejus metus Lietuvos mažojo futbolo asociacijos rinktinę treniruojantis S. Danisevičius pagaliau atrado būdą, kaip sustyguoti rinktinės žaidimą, kad jis duotų taip norimų rezultatą – Baltijos mažojo futbolo taurę.


Baltijos šalių rinktinių apdovanojimų ceremonija:



Prie tokio triumfo tikrai prisidėjo ir Alytaus miestas – idealiai paruošta futbolo veja sukūrė rinktinėms nuostabias sąlygas pademonstruoti geriausią savo žaidimą. Alytaus stadioną pagyrė ir pats V. Ivanauskas, kuris mano, kad jis yra vienas iš dviejų geriausių stadionų Lietuvoje.

 

Triumfui pasiekti užteko vos vieno įvarčio

 

Įdomi detalė išliko ta, kad Lietuvai pirmą kartą iškovoti Baltijos mažojo futbolo taurę pakako vos vieno įvarčio. Pirmose savo rungtynėse Lietuva 1:0 nugalėjo Estiją, o vienintelį įvartį pelnė kadaise Alytaus „Dainavos“ gretose žaidęs Paulius Sakalis.


Nors Lietuva progų įmušti turėjo žymiai daugiau, tačiau dažniausiai pritrūkdavo paskutinio tikslaus prisilietimo prie kamuolio. Po pirmosios pergalės P. Sakalis žinojo, kad likusiose rungtynėse su Latvija lietuviams užtenka ir lygiųjų, kadangi Latvija savo rungtynes su Estija pralaimėjo 0:2. Visgi P. Sakalis prieš mačą su latviais buvo kovinga nusiteikęs, o tai matėsi ir aikštėje.


Lietuva turėjo bent jau penkias realias progas įmušti į latvių vartus, bet vis pritrūkdavo sėkmės ar puikiai sužaisdavo varžovų vartininkas. Latvija kelis kartus nuo pavojingų situacijų gelbėjosi pražangomis, o po vienos iš jų prieš rinktinės kapitoną Valentiną Baranvoskij, latvis Ainars Daudziešans gavo antrą geltoną kortelę ir buvo išvytas iš aikštės.


Turėję kiekybinį pranašumą lietuviai dar labiau spaudė latvius, kuriems šis Baltijos mažojo futbolo taurės turnyras tapo paskutiniu rimtu pasiruošimu prieš mažojo futbolo Pasaulio čempionatą Portugalijoje, bet galiausiai mačas pasibaigė be įvarčių. 


Geležinę gynybą pademonstravę Lietuvos futbolininkai taip ir nepraleido įvarčio per dvejas rungtynes, o galiausiai galėjo džiaugtis – jie įsirašė į Lietuvos mažojo futbolo istoriją ir tapo pirmaisiais savo šalyje, kurie į viršų kėlė Baltijos mažojo futbolo taurę. Anksčiau lietuviams nebuvo pavykę pakilti aukščiau trečiosios vietos.



 

Sieks išlaikyti branduolį

 

Būtent savo komandos žaidimu gynyboje labiausiai liko patenkintas rinktinės treneris Stanislovas Danisevičius. Strategas džiaugėsi, kad jo komanda išlaikė sausus vartus ir varžovams leido sukurti tik kelias pavojingesnes progas.


„Labai didžiuojuosi savo vyrais. Jie įvykdė viską, ko aš jų ir prašiau. Viskas pavyko idealiai. Pademonstravome geležinę gynybą, o tai mums ir padėjo pirmą kartą triumfuoti Baltijos mažojo futbolo taurėje“, – sakė S. Danisevičius.


Buvęs „Žalgirio“ futbolininkas taip pat mano, kad ši Lietuvos mažojo futbolo asociacijos rinktinė būtų pajėgi varžytis ir kituose tarptautiniuose turnyruose – Europos ar Pasaulio mažojo futbolo čempionatuose. S. Danisevičius džiaugėsi ir komandos kapitono raištį nešiojusiu Valentinu Baranovskij, kuris, kaip ir tikėtasi, buvo tikras komandos lyderis tiek aikštėje, tiek už jos ribų.


„Valentinas buvo tikras lyderis. Ne veltui rinktinės vyrai išrinko jį kapitonu. Po rungtynių su Latvija sakiau savo vyrukams, kad jie yra tikrai stiprūs ir jei juos visus pavyktų išlaikyti komandoje, su jais mes galėtume pasiekti dar daugiau. Tikiuosi, kad pavyks su jais išvykti į Europos ar Pasaulio mažojo futbolo čempionatus“, – pridūrė S. Danisevičius.

 

2018 m. Baltijos mažojo futbolo šalių taurės rezultatai:

 

Latvija 0:2 Estija 


30’ [0 : 1] Henry Niinlaub


40’ [0 : 2] Andrei Mitjunov



Estija 0:1 Lietuva


12’ [0 : 1] Paulius Sakalis


38’ Eduard Tšurkin (Estija) – raudona kortelė




Lietuva 0:0 Latvija

25’ Ainars Daudziešans (Latvija) - raudona kortelė

 


2018 m. Baltijos mažojo futbolo šalių taurės turnyrinė lentelė:

 

 Vt., Šalis, (Tšk.)

  1. Lietuva (4 tšk.)
  2. Estija (3 tšk.)
  3. Latvija (1 tšk.)

Visi Baltijos mažojo futbolo šalių taurės nugalėtojai:


2015 m. – Estija

2016 m. – Estija

2017 m. – Vokietija

2018 m. – Lietuva

Turnyrinė lentelė

Turnyras:
Sezonas
VKomandaRPerLygPra+-+/-T
1Lietuva211010+14
2Estija210121+13
3Latvija201102-21

Varžybų rezultatai ir tvarkaraščiai

Turnyras:
Sezonas: Alytus 2018
Turas 3
DataŠeimininkaiRSvečiai
2018-08-04Lietuva0:0Latvija

Rezultatyviausi žaidėjai

Turnyras:
Sezonas: Alytus 2018
FotoInformacija
Paulius Sakalis Komanda:Lietuva
1 Varžybų:2
Henry Niinlaub Komanda:Estija
1 Varžybų:2
Andrei Mitjunov Komanda:Estija
1 Varžybų:2

Nedrausmingiausi žaidėjai

Turnyras:
Sezonas: Alytus 2018
FotoInformacija
Henry Niinlaub Komanda:Estija
0 2
Ainars Daudziešans Komanda:Latvija
1 0
Eduard Tšurkin Komanda:Estija
1 0
Edvinas Dubavičius Komanda:Lietuva
0 1
Janis Pakalns Komanda:Latvija
0 1
Valentin Baranovskij Komanda:Lietuva
0 1

Mūsų partneriai:

© Lietuvos mažojo futbolo asociacija